Handige tips en tricks om de accu van je e-bike gezond te houden
Leuk hé, een e-bike! Binnen no-time ben je op plaats van bestemming en het voelt alsof je altijd wind mee hebt. De fietsaccu zorgt ervoor dat de motor ondersteuning kan geven, maar een accu gaat minder lang mee dan een elektrische fiets. Hoe lang een accu precies meegaat, heeft te maken met veel verschillende factoren. Heel belangrijk is hoe je zelf met de batterij omgaat. Daarom geven je een paar handige tips en tricks om het maximale uit jouw fietsaccu te halen.
Denk na over hoe je je fietsaccu oplaadt
Elke fietsaccu heeft te maken met een maximaal aantal laadcyclussen. Dat betekent dat een accu een maximaal aantal keer volledig ontladen en opgeladen kan worden. Wanneer dit aantal is bereikt, moet je de batterij van je e-bike vervangen. Daarom is het belangrijk om het aantal laadcyclussen zo klein mogelijk te houden. Je moet wel oppassen voor diepontlading. Dat kan gebeuren als je de accu leeg weglegt en de accu vervolgens niet oplaadt. Hoe zorg je ervoor dat je je aantal laadcyclussen zo laag mogelijk houdt én je diepontlading voorkomt?
- Fiets je veel korte afstanden? Probeer dan niet om na elk kort fietsritje de accu weer op te laden. Beperk het aantal keer opladen om te voorkomen dat de cellen van de accu lui beginnen te worden. Wanneer je je accu teveel oplaadt, zal de actieradius ook minder worden.
- Het is goed voor de batterij om eens in de zoveel tijd bijna helemaal leeggereden te worden. Let op: zorg er wel voor dat je nog thuis kan komen. Het is wel belangrijk dat je voorkomt dat de accu in zijn reserves moet.
- Laad de accu op kamertemperatuur op. Ligt je accu in een tuinhuis of garage en is het daar kouder dan vijf graden? Dan heb je een grote kans dat je de fietsaccu niet kan opladen.
Tips voor tijdens je fietstocht
Ook tijdens je fietsritten kan je flink wat dingen doen die een positieve invloed hebben op jouw fietsaccu. Is dat even handig!
- Check voordat je op pad gaat of de bandenspanning nog oké is. Als je banden te zacht zijn, verbruikt je accu meer energie.
- Zet de trapondersteuning op de laagste stand en je fiets in de lichtste versnelling als je wegfietst. Het kost veel energie voor een accu om vanuit stilstand in de hoogste stand weg te fietsen.
- Let op je schakelgedrag. Kies de goede versnelling voor de snelheid die je fietst. Veel mensen zetten hun versnelling te hoog, maar dit kost extra energie voor de batterij. Fiets je richting een stoplicht of kruispunt? Schakel dan op tijd terug naar een lichtere versnelling.
- Trap actief mee met de e-bike. Zo doet de motor niet het meeste werk en dit bespaart flink wat energie!
- Neem je veel gewicht mee, vervoer je kinderen of heb je bijvoorbeeld een fietskar achter je fiets? Dat vraagt om extra vermogen van de accu. Als je een lange fietstocht gaat maken, is het slim om een acculader mee te nemen. In België en Nederland zijn verschillende fietslaadpunten te vinden waar je je accu extra kunt bijladen.
Bewaar je fietsaccu op de goede manier
Ook als je de batterij van je e-bike niet gebruikt, is het belangrijk om op de goede manier met je fietsaccu om te gaan. Dit heeft namelijk veel invloed op de levensduur.
- Heb jij de gebruiksaanwijzing van je e-bike nog? Daar staan vaak in hoe je het best met jouw specifieke type fietsaccu moet omgaan. Elke accu is nét even anders en daarom zijn de tips en aanwijzingen in de handleiding hartstikke handig.
- Bewaar je accu op kamertemperatuur. Voorkom dat je accu een lange tijd in een hele koude of hele warme omgeving ligt. Lag jouw fietsaccu in een omgeving waar temperaturen onder het vriespunt lagen? Dan kan het zijn dat de capaciteit van de batterij tijdelijk iets minder is geworden.
- Zorg er altijd voor dat de accu voor ongeveer 50% is opgeladen als je hem weglegt. Leg de accu nooit leeg weg! Als je de accu helemaal leeg weglegt, heb je kans dat diepontlading optreedt. Wanneer een accu diep ontladen is, kan je deze niet meer opladen en moet je de accu vervangen. Je hebt geen garantie op een diep ontladen accu.
- Bij veel accu’s wordt automatisch na 48 uur een slaapstand geactiveerd. De slaapstand beschermt de accu tegen diepontlading. Wil je deze stand handmatig (de)activeren? Hou dan 10 seconden de knop van de accu in.
- Probeer de accu zo min mogelijk bloot te stellen aan kou, hitte of regen. Staat jouw e-bike de hele dag buiten? Haal dan de accu van de fiets af en neem de accu mee naar binnen.
- Hebben jullie thuis veel verschillende opladers voor verschillende e-bikes? Zorg er dan voor dat je ze goed uit elkaar kunt houden door bijvoorbeeld labels of stickers te gebruiken. Als je een fietsaccu oplaadt met een verkeerde oplader, kan dit voor schade aan de accu zorgen.
Wist je dat...
... je fietsaccu minder lang mee gaat dan je e-bike? Om de levensduur van je accu zoveel mogelijk te verlengen, is het belangrijk om op de goede manier met je accu om te gaan.